Rekonštrukciu historickej budovy v centre chce PSK ukončiť v novembri

30.09.2009 Prešov

Prešov 30. septembra (TASR) – Rekonštrukciu historickej budovy v centre Prešova, kde má sídliť Inovačné partnerské centrum (IPC), ktoré buduje Prešovský samosprávny kraj (PSK), plánujú ukončiť v novembri tohto roka. ...
Pôvodný augustový termín ukončenia sa musel posunúť, nakoľko na strope jednej z miestností objavili vzácne maľby a bolo ich potrebné reštaurovať. Podľa Chudíka by sa reštaurátorské práce mali skončiť v závere októbra, po nich sa ešte zrealizujú posledné stavebné úpravy a približne na polovicu novembra je naplánovaná kolaudácia stavby.
\"História sa nedá uponáhľať a treba akceptovať dôvody, prečo dochádza k predĺženiu. Ide o unikátny nález a Prešovčanom ale i ostatným ľuďom, ktorí sem prídu, ukážeme vyše 200-ročnú históriu mesta Prešov, \" konštatoval Chudík.
Krajský pamiatkový úrad (KPÚ) v Prešove pred začatím úprav rozhodol o vykonaní prieskumu múrov a klenby stropu. Ako uviedla Darina Petranská, ktorá vykonávala pamiatkový výskum, budova bola postavená v 15. storočí a pôvodne tu sídlila mestská a neskôr aj cirkevné školy. V čase fungovania nižšieho katolíckeho gymnázia v 19. storočí miestnosť pravdepodobne slúžila ako kaplnka.
\"Ukázalo sa, že pod novšími vrstvami omietky sa nachádzajú staré nástenné maľby z konca 18. storočia v duchu barokového klasicizmu, ktoré sú označované ako iluzívna architektúra s kvetinovými festónami, \" povedal pre TASR reštaurátor Ľubomír Cáp. KPÚ preto nariadil investorovi, aby maľby zachoval.
Podľa Chudíka by sa miestnosť so vzácnymi maľbami mala využívať tak, aby si ich mohlo prezrieť čo najviac ľudí. Nemyslí si, že by bolo vhodné, aby sa do týchto priestorov vrátila knižnica, ako sa o tom pôvodne uvažovalo. O možnom využití miestnosti sa chce poradiť s historikmi.
O komplexnej rekonštrukcii budovy rozhodlo zastupiteľstvo PSK v roku 2007 s cieľom vybudovať v týchto priestoroch IPC. Náklady na rekonštrukciu sa pohybujú na úrovni približne 1,328 milióna eur (40,01 milióna Sk). Viac ako 1,062 milióna eur (31,99 milióna Sk) vyčlenil PSK z vlastných zdrojov a 265.550 eur (8 miliónov Sk) zaplatia z dotácie Nórskeho finančného mechanizmu, ktoré získali na vybudovanie Inovačného partnerského centra. Ďalších 697.072 eur (21 miliónov Sk) z Nórskych fondov bude slúžiť samospráve na prevádzku centra počas troch rokov.
IPC má byť podľa vzoru nórskeho Molde Knowledge Parku koordinačným strediskom v procese vytvárania nových partnerstiev prostredníctvom workshopov, odborných stretnutí a tréningových programov. Rovnako má zabezpečovať vytváranie integrovaných balíkov služieb a spoločné informačné databázy.
 

Vyberte región